Ropovod Adria by mali uviesť do prevádzky v marci 2015

22.01.2015 Bratislava

Bratislava 22. januára (TASR) – Proces spojený s kolaudačným rozhodnutím ropovodu Adria sa začal 15. januára tohto roku. "Na základe komunikácie s maďarskou stranou predpokladáme, že ropovod Adria bude spustený do prevádzky v marci tohto roku," uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ pre prepravu a prevádzku spoločnosti Transpetrol Martin Ružinský.

Slovenský prepravca ropy podľa jeho slov čaká od maďarskej strany na dokumenty súvisiace s kolaudáciou. "Podľa našich informácií maďarská strana ešte nemá ukončené všetky technické záležitosti, ktoré sa týkajú rekonštrukcie ropovodu Adria," poznamenal.

Zdôraznil zároveň, že Adria je stále považovaná za záložný zdroj pre dodávky ropy na Slovensko. "Adria by v prípade výpadku ropovodu Družba vedela čiastočne vykryť dodávky pre spoločnosť Slovnaft, prípadne iných zákazníkov," doplnil.

"Motív dobudovania ropovodu Adria je predovšetkým diverzifikačný, čiže, aby SR v prípade problémov na trase ropovodu Družba mala alternatívu. 'Spojazdnenie' tejto trasy závisí však od množstva faktorov, nielen na maďarskej strane, ale aj na chorvátskej strane," dodal prokurista spoločnosti Bratislava Schwechat Pipeline (BSP) Robert Nemcsics.
 

Vyberte región